ویتیلیگو چیست و درمان آن چگونه است؟
این بیماری باچند اسم شناخته میشود: برص، کک و پیس، ویتیلیگو و پیسی. در بدن همه افراد تعداد بسیار زیادی سلول های ملانیست وجود دارد. در صورتی که مکانیسم دفاعی بدن دچار اختلال شود این سلول رنگدانه تولید نمی کند و در نهایت رنگ پوست تغییر می کند. تغییر رنگ پوست می تواند فرد را دچار اضطراب کند و ظاهر ناخوشایندی به فرد بدهد. در این مطلب قصد داریم با بیماری پیسی بیشتر آشنا شویم و راههای درمان آن را با هم بررسی کنیم. همراه ما باشید.
علت بروز بیماری ویتیلیگو چیست؟
دلیل قطعی برای بروز این بیماری وجود ندارد اما فرضیه های گوناگونی وجود دارد که یکی از مهمترین فرضیه هایی که مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفته است واکنش خود ایمنی میباشد.
در این مورد بدن توانایی شناخت سلول ملانیست را ندارد و شروع به مقابله با این سلول ها توسط تولید پادتن می کند و خود فرد در واقع باعث تخریب این سلول در بدن میشود.
فرضیه بعدی برای بروز بیماری پیسی تخریب خود به خودی شناخته شده است در این مورد به واسطه مادههای میانجی تعدادی از پایانه های عصبی که در سطح پوست ترشح می شود باعث تخریب سلول های ملانیست میشود. لازم به ذکر است که تمامی این موارد فقط در حد فرضیه می باشد و تحقیقات واحد و مشخصی جهت بروز این بیماری به طور قطعی وجود ندارد.
پیسی یا ویتیلیگو چیست و درمان آن چگونه است؟
راهکارهای درمانی مختلفی در حوضه این بیماری ارائه شده است. اما؛ با توجه به اینکه دلیل صد درصدی برای بروز این بیماری شناخته نشده راهکار درمان صد در صدی نیز برای این بیماری وجود ندارد .
در صورت کلی درمان بیماری ویتیلیگو یا پیسی به دو دسته درمان طب سنتی و درمان طب جدید تقسیم میشود.
در طب جدید دو راهکار وجود دارد:
استفاده از پماد های دست ساز که این پماد ها می توانند ترشح رنگدانه ها را افزایش دهد.
راهکار بعدی استفاده کردن از داروهای کورتون دار میباشد که این داروها میتوانند سیستم ایمنی فرد را ضعیف کنند. این تضیعف، سیستم ایمنی را از تخریب شدن ملانیست جلوگیری میکند.
پیوند پوست برای پوشاندن نواحی دارای لک های پیسی چگونه است؟
روش دیگری که برای درمان این بیماری مناسب است وبه کار می رود، پیوند پوست است.
این روش به صورت جراحی میباشد به صورتی که از قسمت سالم پوست بارنگ طبیعی برای پوشاندن نواحی دارای لک استفاده می کنند.
در صورت استفاده از این روش به نکته های زیر توجه کنید:
- علت به وجود آمدن لک و پیس روی پوست، آفتاب سوختگی نباشد.
- حداقل تا یک سال گذشته لک جدید پیسی روی پوست ایجاد نشده باشد.
- این عمل جراحی برای کودکان مناسب نمیباشد. زیرا؛ پیوند پوست می تواند زخم روی پوست ایجاد کند.
بهترین راهکار برای درمان بیماری پیسی یا ویتیلیگو چیست؟
با توجه به دستور سازمان ملل, بهترین راهکار برای درمان این بیماری ترکیب داروهای طب جدید و طب سنتی میباشد. در طب سنتی با استفاده از گیاهان آداپتوژن که قدرت تنظیم سیستم ایمنی بدن را دارند میتوانند از این اختلالات تا حد قابل توجهی جلوگیری کنند.
در صورت مقابله با این حملهها، سلولهای رنگدانه ساز فعالیت خود را آزادانه انجام می دهند و به مرور زمان لکه های پیسی از بین میروند.
نکته ای که باید برای پیشگیری از پیشرفت لک های پیسی رعایت کنیم:
در صورت افزایش تنش های روزانه، بیش از حد از نرمال حمله از طرف سیستم ایمنی تشدید می شود و دارو توانایی مقابله خود را از دست میدهد و این بیماری دوباره ایجاد می شود.
انواع لک های پیسی:
لک های پیسی یا ویتیلیگو به دودسته تقسیم می شوند:
- پیسی منطقه ای یا غیر زنجیره ای:
در این نوع قسمت های مختلفی از بازو، کف سر، دست ها، آرنج، زانو و ناحیه تناسلی درگیر میشود.
- پیسی به صورت زنجیرهای:
در این نوع فقط یک طرف بدن رنگدانه های خود را از دست میدهد و این مدل بیماری ویتیلیگو بیشتر در سنین کودکی بروز میدهد.
علائم بروز بیماری ویتیلیگو چگونه است؟
- در بیماری پیسی فرد رنگ طبیعی پوست خود را از دست می دهد که معمولاً از صورت، دست و پا ظاهر می شود.
- سفیدی زودرس مو های سر، ریش و ابرو می تواند یکی دیگر از نشانههای این بیماری باشد.
سخن پایانی:
پیسی یا ویتیلیگو در واقع یک بیماری اکتسابی است. افراد به دلایل متفاوتی دچار این بیماری می شوند.سایت اسکالپ ایرانیان توضیحات کاملی راجع به این بیماری و راهکارهای کاربردی جهت درمان و پیشگیری از پیشرفت بیماری ویتیلیگو را در اختیار شما عزیزان قرار داده است.امیدواریم که مطالب مطرح شده در رابطه با اینکه پیسی یا ویتیلیگو چیست و درمان آن چگونه است؟ برای شما مفید واقع شده باشند.